Diyafram Nefesi Egzersizleri ve Faydaları Nelerdir?
24 Temmuz 2024

Diyafram Nefesi Egzersizleri ve Faydaları Nelerdir?

Diyafram Nefesi

Diyafram nefesi, mide üzerini kaplayan diyafram kasının aşağı doğru esnemesiyle akciğerlerin tamamının kullanımına imkân veren bir nefes alma biçimidir. Diyaframla birlikte, orta ve üst solunum bölgeleri de hareket eder.

Diyafram Kasının Tanımı ve Özellikleri

Karın ve göğüs boşluklarını ayıran kas kütlesine diyafram denir. Bu kasın alt bölgesinde biriken nefesin ritmik bir şekilde dışarı çıkması olayı, diyafram nefesi olarak adlandırılır. İnsan vücudu iki farklı şekilde nefes alır. Bunlardan ilki, göğüs kafesini yani akciğerlerin üst kısmını kullanarak alınan göğüs nefesidir. İkincisi ise, kaburga nefesi olarak adlandırılan diyafram nefesidir. Diyafram nefesi, göğüs nefesine göre daha uzun süren bir nefes alışveriş süresine sahiptir. Diyafram nefesi, burundan alınan nefesin akciğerlerin alt bölgesine gönderilmesidir. Diyafram kası, akciğerlerin alt bölgesini komple saran ve akciğerlerin nefes alıp vermesini sağlayan bir kastır. Burundan alınan nefes, ciğerlerin alt bölgesine gönderildiğinde, kas üzerinde oluşan ağırlık sayesinde karın, bel ve sırt kaslarında genişleme yaşanır.

Diyafram Nefesi Egzersizleri

Diyafram nefesi çalışmaları bilinçli ve dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Diyafram nefesinde kalp daha fazla etki altına girdiği için, nefes çalışmalarında kalbe fazla yüklenmeden dengeli sürelerde çalışmak gerekmektedir. Fazla oksijen almak kişide sersemlik yaratabileceği için, diyafram nefes egzersizleri başlangıçta kısa süreli baş dönmesi ve yorgunluk yapabilir. Diyaframı çalıştırmak ve diyafram nefesine konsantre olmak için en az iki aylık bir süreç gerekmektedir. Önce diyaframı hissetmek ve daha sonra kullanma kabiliyeti oluşturmak önemlidir. Bu çalışma birçok teknik içermektedir.

  • Diyaframı hissetmek için uygun pozisyon alınmalıdır. Yüzüstü yere yatılarak eller çene altında tutulmalıdır. Bu hareket, timsah duruşu olarak da bilinir ve diyaframı hissederek diyaframdan nefes almaya başlamak için çok uygun bir harekettir.
  • Daha sonra sırt üstü yatılarak kalın bir kitabı veya yaklaşık beş kiloluk bir ağırlığı göbek deliği üzerine yerleştirin. Alınan nefeslerle kitabı ya da ağırlığı kaldırmaya çalışmak diyaframı hissetmeye yardımcı olacaktır. Yaklaşık beş dakika aynı pozisyonda kalınmalıdır.
  • Nefes kesinlikle burundan alınıp ağızdan verilmelidir. Nefes alış, tutuş ve veriş zamanları 1-4-2 kuralına göre uygulanmalıdır. Yani nefes 1 saniyede alınmalı, 4 saniye tutulmalı ve 2 saniyede verilmelidir.
  • Diyafram nefesi alınırken, akciğerler zorlanmalıdır; bu sayede nefesin uzun süre alınıp tutulması öğrenilir. Bu egzersiz her gün üç farklı zamanda çalışılarak diyafram nefesine alışkanlık kazanılmalıdır.

Diyafram Nefesinin Faydaları

Kaslar gevşediği için, kişi gerildiğinde veya bunaldığında diyafram nefes egzersizini uygulayarak rahatlama sağlayabilir. Diyafram nefesi, stres yönetiminde etkili olup, genel sağlığı olumlu yönde etkileyen birçok fayda sağlar.

Sonuç

Diyafram nefesi, doğru ve düzenli uygulandığında fiziksel ve zihinsel sağlığa birçok olumlu katkı sağlar. Bu nedenle, diyafram nefesi tekniklerini öğrenmek ve günlük hayatta uygulamak, genel sağlık ve yaşam kalitesini artırmada önemli bir rol oynar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diyafram Kası Görevleri

Diyafram Kası Görevleri

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diyafram Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Diyafram Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Solunum Sistemi Diyafram Görevi

Solunum Sistemi Diyafram Görevi

Diyafram Korunma Yöntemleri

Diyafram Korunma Yöntemleri

Diyafram Hernisi Ameliyatı ve Sonrası

Diyafram Hernisi Ameliyatı ve Sonrası

Diyafram Eğitimi

Diyafram Eğitimi