Diyafram Korunma Yöntemleri
21 Temmuz 2024

Diyafram Korunma Yöntemleri

Diyafram Korunma

Diyafram korunma, spermin rahime girmesini engelleyen bir doğum kontrol yöntemidir. Esnek ve küçük bir kauçuk veya silikondan yapılmış olan bu alet, cinsel ilişki öncesi vajina içine yerleştirilir ve gebelikten korunmada etkili bir yöntem olarak kullanılır. Doğumdan 6 hafta sonra kullanılmaya başlanabilir. Cinsel ilişkiden 6 saat önce yerleştirilir ve yaklaşık olarak bir gün boyunca rahim bölgesinde kalabilir. Bu alet herkes için uygun olmayabilir ve bazı yan etkileri olabilir.

Diyafram Korunmanın Yan Etkileri

  • Silikon veya spermisit alerjisi olan kişilerin diyafram korunmayı kullanmaması daha sağlıklı olur.
  • AIDS virüsü taşıyan kişilerin bu aleti kullanmaması gerekir.
  • Otuz yaşın altındaki genç kadınların gebelik riski daha yüksek olduğu için bu aleti kullanmamaları tavsiye edilir. Bu kişilerin başka bir doğum kontrol yöntemi ile korunmaları daha sağlıklı olur.
  • Diyafram korunmada vajina bölgesinde uyum ve yerleştirme sorunu meydana gelebilir. Vajinal bölgede enfeksiyon öyküsü olan veya devam eden kişilerde bu aletin kullanılması sakıncalıdır. İdrar yolu enfeksiyonları ve mantar gibi rahatsızlıklar esnasında diyafram korunmanın kullanılması sakıncalıdır.
  • Yeni doğum yapmış kişilerde veya daha önce kürtaj olan kişilerde diyafram korunma aletinin kullanılması sakınca teşkil eder.
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı güvenilir bir koruma aleti değildir. Bu aleti kullanan kadınlarda yaklaşık olarak 100 kişiden birinde gebelik durumu ortaya çıkmıştır.
  • Diyaframın doğru kullanımı oldukça önemlidir, aksi takdirde gebelik meydana gelebilir. Diyafram kullanılırken yanlış yerleştirme sonucu sızıntılar oluşabilir.
  • Spermisitlerin vajinadaki hücrelere zarar verdiği ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların riskini artırdığı gözlemlenmiştir.
  • Diyafram korunmanın vajina bölgesinde tahribata ve idrar yolunda vajinal enfeksiyon oluşmasına neden olduğu belirtilmiştir.

Diyafram Korunmanın Olumsuz Belirtileri

Diyafram korunma kullanımı sırasında yürürken diyaframın çıkması gibi durumlar meydana geliyorsa, sağlık kuruluşları ile irtibata geçilmelidir. Bu alet öksürme ve hapşırma esnasında yerinden oynuyorsa kullanılması sakıncalıdır. Adet dönemlerinde diyafram korunmaya kan bulaşması halinde tekrar kullanılmamalıdır. Ani yüksek ateş, ishal, kusma, bayılma, baş dönmesi, güneş yanığına benzer döküntüler gibi semptomlar meydana gelmişse, diyafram sebebiyle oluşabileceği düşüncesiyle vakit kaybetmeden doktorla irtibata geçilmesi faydalıdır. Böyle durumlarda diyafram korunmanın kullanılması sağlık için daha önemlidir.

Diyafram Korunma Nasıl Kullanılır?

Diyafram korunma spermisit ile birlikte uygulanırken, sadece su bazlı kayganlaştırıcılar ile vajina bölgesine yerleştirilmelidir. Yerleştirilirken ayakta, çömelerek veya sırt üstü yatma pozisyonunda, yani kişinin uygun olduğu pozisyonda kullanılması tavsiye edilir. Bu işlem esnasında bacaklar iki tarafa ayrılarak diyaframın doğru şekilde tutulması ve vajina içine doğru yavaş bir şekilde kaydırılması gereklidir. Yukarı itmek için işaret parmağı kullanarak daha üst seviyeye iletilmesi sağlanır. İlişkiye girmeden önce diyafram kullanan kadınların diyaframın pozisyonunu parmağı ile kontrol etmesi sağlıklıdır. Diyaframın doğru bir şekilde yerleştirilmesi, ilişkiye girilmesi sonrasında gebelik riskini azaltır. Kullanan kadınların ilişki sonrasında bu aleti çıkarmak istemeleri halinde en az 6 saat beklemeleri tavsiye edilir. İlişki sonrasında çıkarmak istenirse, takma pozisyonu alarak rahat bir durumdayken diyaframın vajina bölgesinden parmak yardımıyla çıkarılması sağlanır. Vajina bölgesinden çıkarıldıktan sonra alet sabunlu sıcak su ile yıkanarak kuruması için bırakılır. Ayrıca diyaframın saklanma şekli oldukça önemlidir. Hijyenik bir ortamda saklanarak, kendi kabında muhafaza edilmesi en doğrusu olacaktır.

Diyafram Korunmayı Kullanması Sakıncalı Olan Kişiler

  • Kısa süre önce doğum yapmış kişiler.
  • Kısa süre önce kürtaj gibi önemli bir olay yaşamış kadınlar.
  • Diyafram kullandıktan belli bir süre sonra kilo alımı veya kilo kaybı yaşayan kişiler.
  • Sürekli tekrar eden idrar yolu enfeksiyonları olan kişiler.
  • Cinsel ilişki esnasında vajina bölgesinde ağrı veya basınç hisseden kişiler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diyafram Ayarı

Diyafram Ayarı

Popüler İçerikler

Diyafram Kası Görevleri

Diyafram Kası Görevleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diyafram Hastalıkları ve Korunma Yolları

Diyafram Hastalıkları ve Korunma Yolları

Diyafram Ameliyatı ve Sonrası

Diyafram Ameliyatı ve Sonrası

Diyafram Gebelikten Korunma Belirtileri ve Tedavisi

Diyafram Gebelikten Korunma Belirtileri ve Tedavisi

Diyafram Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Diyafram Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Solunum Sistemi Diyafram Görevi

Solunum Sistemi Diyafram Görevi